Onderzoekend en ontwerpend leren is niet meer weg te denken in ons onderwijsaanbod. Maar hoe geven wij vorm aan ‘O & O’?

Waarom Onderzoekend en Ontwerpend Leren?

Met de inzet van ‘O & O’ worden leerlingen actief betrokken in het leerproces door vanuit nieuwsgierigheid hun eigen onderzoeksvragen en -plannen te ontwikkelen. Dit vergroot hun eigenaarschap en motivatie tijdens het leren. Bovendien ontdekken en ontwikkelen de leerlingen hun talenten en doen ze kennis op over de wereld om hen heen.

De Meeuwenberg - Ontwerpend leren constructies maken

De cirkels van Onderzoekend en Ontwerpend Leren

Onderzoekend en ontwerpend leren kent verschillende stappen. Leerkrachten begeleiden de kinderen hierin. Ze verkennen eerst het onderwerp door kennislessen of door bijvoorbeeld excursies en gastsprekers. Vervolgens werken de kinderen in kleine groepjes met diverse werkvormen om hun ontwerp te verdiepen en uit te breiden. Ook krijgen we regelmatig hulp van ouders en verzorgers, vanuit de ouderacademie, om onderwerpen verder te onderzoeken en te verbreden. Uiteindelijk proberen de kinderen een onderzoeksvraag (Hoe zit dit?) te beantwoorden of een ontwerp (Hoe maak ik dit (beter)?) te realiseren. De ontwerpen en/of bevindingen worden gepresenteerd in de klas, binnen de school of tijdens ‘kijkmiddagen’ voor ouders, verzorgers en andere geïnteresseerden.

Code-D

Code-D is de methodiek die wij gebruiken tijdens onderzoekend en ontwerpend leren. Code-D bestaat uit twee gebieden: Mens & Natuur en Mens & Maatschappij. Een aantal keer per jaar werkt de hele school aan hetzelfde thema. De groepen 1 & 2, 3 & 4, 5 & 6 en 7 & 8 werken het hele jaar door intensief met elkaar samen tijdens de andere thema’s. Met Code-D integreren we verschillende vakgebieden zoals geschiedenis, aardrijkskunde, natuuronderwijs, studievaardigheden en burgerschapsvorming.

De ouderacademie

Via de “Ouderacademie” betrekken we ouders en verzorgers bij ons wereldoriëntatieonderwijs. Voorafgaand aan een thema ontvangen ouders een overzicht en planning van de lesinhoud, zodat ze kunnen bijdragen met hun beroep, bedrijf, hobby of interesse. Gastlessen, tentoonstellingen en excursies zijn van harte welkom. Ook ideeën van grootouders en andere familieleden worden gewaardeerd!